اظهارات مهم ری شهری
آیت الله ری شهری تصریح کرد: همراهی با مقام معظم رهبری از واجبات است و افراط گرایی و کندروی هر دو برای نظام ضرر دارد.
آیتالله محمد محمدی ریشهری تأکید کرد: این هنر نیست که از یک خانوادهی شهید، کودتاچی بسازیم. سیاست نظام جمهوری اسلامی و علوی باید این باشد که علاقهمندان آن در هر مسؤولیتی تلاش کنند، به دوستان نظام بیفزایند و از مخالفان آن کم کنند. یقین دارم، در این صورت نظام صدمهای نمیخورد.
به گزارش ایسنا، آیتالله ریشهری ـ نمایندهی پیشین ولی فقیه در امور حج و زیارت ـ پس از آنکه متن استعفایش از نمایندگی ولی فقیه در امور حج و زیارت و سرپرستی حجاج که در تاریخ اول دیماه برای مقام معظم رهبری فرستاده شده بود، توسط مجری برنامه خوانده شد، در مراسم تودیع خود، گفت: زبان و توان شکر این نعمت عظیم را ندارم. خداوند متعال توفیق داد، دو دهه از عمرم را در خدمت اهداف بلند حج و زائران خانهی خدا و خاندان رسالت باشم. سال 1370 که مقام معظم رهبری این مسؤولیت را به من واگذار کرد، یک موی سپید در صورتم نبود و امروز عکس این موضوع است.
او با قدردانی از رهنمودهای مقام معظم رهبری بیان کرد: ایشان اهتمام فوقالعادهای به موضوع حج و برگزاری با عزت و اقتدار آن داشتند. همانطور که در حکم من تصریح و تأکید کردند و همواره آنچه را که آرمان و سیاست امام راحل بوده است، از من خواستهاند تا در حج اجرا کنم.
وی افزود: مقام معظم رهبری مانند حضرت امام خمینی (ره) بلندترین، قویترین و جامعترین پیامهای خود را برای حج میفرستادند.
سایهی مقام معظم رهبری باید بر تمام سلیقههای سیاسی باشد
ریشهری با تأکید بر اینکه سایهی مقام معظم رهبری باید بر تمام سلیقههای سیاسی باشد، گفت: معتقدم، اگر کسی 10 درصد با ولی فقیه خوب است، باید کاری کنیم تا این چند درصد اضافه شود، نه اینکه کاری کنیم تا این درصد را هم از دست بدهیم. من از همان ابتدا و زمان حیات امام راحل، هر مسؤولیتی را پذیرفتم، این موضوع را درنظر داشتم.
وی ادامه داد: میانهروی و با رهبری بودن، جادهی رسیدن به هدف و آرمانهای امام راحل است. اصولگرایی واقعی، اجتناب از افراط و تفریط است و اگر کسی افراط و تفریط کرد، اصولگرایی نیست. اصولگرایی یعنی همراهی رهبری. معیار در زمان امامان معصوم (ع)، آنها هستند، در زمان تمام ائمه (ع) کندروی و تندروی بوده است.
رییس دانشکدهی علوم و حدیث به بیان روایتی از امام صادق (ع) پرداخت و بیان کرد: در آن زمان، عدهای مدعی پیروی از ایشان بودند که امام خطاب به آنها فرمودند، «این عده تصور میکنند، من امام آنها هستم، درحالیکه به والله من امام آنها نیستم و خدا آنها را لعنت کند. من امام کسی هستم که از من اطاعت کند». در زمان غیبت هم معیار، امام و رهبری است، نه تندتر و نه کندتر.
هنر این است که مخالف را به دوست تبدیل کنیم
ریشهری به بخشی از سخنان اخیر مقام معظم رهبری دربارهی افراط گریها بهعنوان عامل کمکی به دشمن اشاره و اظهار کرد: علاقهمندان به رهبری باید تلاش کنند، از مخالفان بکاهند و به موافقان رهبری اضافه کنند. این هنر نیست که دوست را به دشمن تبدیل کنیم، هنر این است که مخالف را به دوست تبدیل کنیم. لقمان حکیم هم به پسرش گفت، هزار دوست، کم است و یک دشمن زیاد. ما امروز برای نظام اسلامی باید دوست اضافه کنیم، یک دشمن هم زیاد است. علاقهمندان به نظام و رهبری باید این سیاست را درنظر بگیرند.
وی ادامه داد: یکی از سیاستهای امنیتی امیرالمؤمنان (ع)، دوست کردن دشمن بود. کسی که دشمن خود را اصلاح کند، عدد دوستانش را زیاد کرده است. این درس سیاسی برای نظام اسلامی و علوی است.
امروز همراهی با مقام معظم رهبری از واجبات است
ریشهری تأکید کرد: باید کاری کرد که اگر 10 درصد اعتراض دارند، اعتراض آنها برداشته شود. امروز همراهی با مقام معظم رهبری از واجبات است و افراط گرایی و کندروی هر دو برای نظام ضرر دارد.
ماجرای آزادی 20 کودتاچی
او در ادامه به بیان خاطرهای از محاکمهی تعدادی ار کودتاگران کودتای «نوژه» پرداخت و گفت: یکی از خلبانهایی که قرار بود محاکمه شود، از من خواست نوع اعدامش را بهخاطر وضعیت کشور، برقراری جنگ و حفظ آبرو، به اختیار خودش بگذارم و از من خواست، طوری هواپیمایش دستکاری شود که چیزی معلوم نشود. این صحبتها نشان میداد، این فرد احساس پشیمانی کرده است. بنابراین خدمت حضرت امام (ره) رفتم و از ایشان درخواست کردم، این فرد و افراد مشابه او را که احساس پشیمانی کردهاند و احتمال بازگشت آنها به دوران گذشتهشان وجود ندارد، رها کنیم و اطمینان دادم که این موضوع مشکلی ایجاد نمیکند، حضرت امام (ره) با هوشمندی فرمودند، احراز کنید که این افراد قطعا پشیمان شدهاند و خطری ندارند. به این ترتیب، حدود 20 نفر آزاد شدند و همان خلبان که پیش من آمده بود، بعدها در یکی از عملیاتهای هوایی جنگ تحمیلی شهید شد.
نمایندهی پیشین مقام معظم رهبری در امور حج و زیارت اظهار کرد: هر فردی در هر موقعیتی از رهبری جدا شود، این نظام ضرر نمیکند، بلکه خودش متضرر میشود. در قرآن آمده است که «هر فردی کنار برود، خدا جایگزینی برای او میآورد»؛ اما وظیفهی ما این است که در این شرایط از نظام، رهبری و میراث خون شهیدان حمایت کنیم و آگاه باشیم که کندروی و تندروی به ضرر نظام است و همراهی با نظام با عاقبت به خیری همراه است.
او در ادامهی سخنان خود بار دیگر تأکید کرد: همانطور که در متن تقاضای استعفای من آمده است، کنارهگیریام هیچ ارتباطی با تغییرات در سازمان حج و زیارت ندارد که برخی سایتها، مطالبی را در اینباره نوشته بودند. معتقدم وزیری که انتخاب میشود، حق دارد، معاون خود را انتخاب کند. او تمایل داشت، شخص جدیدی را انتخاب کند و من هم با این موضوع موافقت کردم.
ریشهری ادامه داد: این موضوع به مسألهی ادغام سازمانهای میراث فرهنگی و گردشگری و حج و زیارت نیز هیچ ارتباطی ندارد. ادغام، موضوعی غیرکارشناسی بود که مقام معظم رهبری با آن مخالفت کردند و کنارهگیری من با آن موضوع اصلا ارتباطی ندارد.
او یادآور شد: بیستودوم آذرماه سال 1373 پس از برپایی حج، از مقام معظم رهبری درخواست کردم، فرد دیگری را به مصلحت، جایگزین کنند که ایشان نپذیرفتند. دوازدهم مهرماه سال 1385 نیز بار دیگر این موضوع را خدمت ایشان مطرح و عرض کردم که نمایندگان ولی فقیه معمولا 5 تا 10 سال در این مسؤولیت هستند و مدیریت، عمری دارد و اگر کاری میتوانستم انجام دهم، انجام دادهام و فرد دیگری را اگر میتوانید انتخاب کنید که باز هم مصلحت ندانستند. امسال یکبار دیگر این موضوع را مطرح کردم و در همان جلسه مذاکره کردند و نام چند نفری مطرح شد. ایشان معتقد بودند، جانشین باید چارچوب بعثهی مقام معظم رهبری را تغییر ندهد، سیاستهای بعثهی مقام معظم رهبری ادامه یابد و اعتدال در سیاستها و مدیریت برقرار باشد.
تشریح فرایند تغییر
وی افزود: من در میان چند نفر مطرحشده، براساس این معیارها، حجتالاسلام والمسلمین قاضیعسکر را پیشنهاد دادم و گفتم، این فرد اصلحتر است. ایشان فرصتی برای فکر کردن دادند.
ریشهری گفت: شخصی که این مسؤولیت در بعثه را میپذیرد، باید به سیاستهای نظام و مقام معظم رهبری اعتقاد داشته باشد و با این اعتقاد که بعثهی مقام معظم رهبری، شعبهای از دفتر حضرت ولیعصر (عج) است، این بخش را اداره کند. با توجه به ویژگیهای مورد نظر مقام معظم رهبری، آقای قاضیعسکر را فردی اصلحی دانستم.
او با اشاره به شاخصهای اخلاقی نمایندهی جدید ولی فقیه در امور حج و زیارت اضافه کرد: حجتالاسلام والمسلمین قاضیعسگر میتواند تدابیر مقام معظم رهبری در حج را اجرا کند و فردی معتدل است.